ЕС трябва да синхронизира давностните срокове при ПТП

Комисията по правни въпроси на Европейския парламент проведе обществено изслушване относно възможностите за бъдеща хармонизация на давностните срокове при пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз.

Председателят на Правната комисия, Павел Свобода, експерти, учени и заинтересовани страни обсъдиха въпроса за сближаването на законодателствата в Европа чрез създаване на общи стандарти по отношение на давностните срокове за искове при трансграничните пътно-транспортни произшествия.

Емил Радев от ЕНП-ГЕРБ, взе участие в дебата, като обърна внимание на факта, че в Европа са налице ясни и значителни отклонения по отношение на давностните срокове.

 „Всяка година европейците осъществяват 1,4 мрлд. пътувания в чужбина, като 90 процента от тях са в рамките на ЕС. Голяма част от тези пътувания се осъществяват с пътни превозни средства и ежегодно в ЕС става повече от 1 милион пътно-транспортни произшествия, които причиняват над 1 млн. и 400 хил. телесни увреждания.

В Европа са налице явни отклонения по отношение на давностните срокове, при които жертвите при ПТП могат да търсят обезщетение за материални и нематериални вреди. В някои страни-членки имаме давност от 1 година, в други давността достига до 30 години.

 Освен това в различните държави-членки съществуват различни давностни срокове за самите наказателни дела, които могат да се възбудят за ПТП. Степента на тези различия може да доведе до нежелани последици за жертвите при катастрофи при трансграничните съдебни спорове и да постави различни препятствия за пострадалите да потърсят своите права в различните държави-членки.

В нашата страна общите давностни срокове са 5-годишни, но пък във Франция срокът е 10-годишен“ – изтъкна евродепутатът Емил Радев. Досега законодателството на Европейския съюз не е хармонизирало правилата за давностните срокове, нито в общите, нито в частност -  по отношение на пътно-транспортните произшествия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!