ЕП наложи вето на позволението на напитките със захар и кофеин да се публикуват твърдения за ползите от тях


Европейският парламент наложи вето на плановете на ЕК да позволи твърденията, че напитките със захар и енергийните напитки, съдържащи кофеин, имат тонизиращ ефект или увеличават концентрацията. Изложението на подобни твърдения върху напитки би довело до по-голяма консумация на захар от деца, най-голямата група на потребители на енергийни напитки, казаха евродепутатите в резолюцията си. Евродепутатите  подчертават, че самата Европейска комисия счита, че твърдения, че кофеинът има тонизиращ ефект и помага за увеличаване на концентрацията, не трябва да се използват за продукти, насочени към деца и юноши. Те също така посочват, че юношите са най-голямата група потребители на енергийните напитки, цитирайки проучвания, които показват, че 68% от младежите и 18% от децата редовно консумират енергийни напитки.
Една кутийка енергийна напитка от 250 мл може да съдържа до 27 г захар и 80 мг кофеин,посочват евродепутатите, като отбелязват, че енергийните напитки са свързани с главоболие, проблеми със съня и проблеми с поведението при децата и юношите, които редовно ги консумират.
Парламентът призовава страните членки да обмислят въвеждането на правила за маркетинга на напитки с високо съдържание на кофеин и на храни с добавен кофеин, предназначени за деца и подрастващи.

Ветото на Европаламента среща пълна подкрепа сред анкетираните жители на Хасково. Те посочват, че забраняват на децата си да консумират тонизиращи напитки и се обявяват против тяхната агресивна реклама, която подтиква децата към консумация. Една от анкетираните споделя, че младите комбинират енергийните напитки с алкохол, което има изключително вредно влияние върху психиката и реакциите. Хората смята още, че съдържанието на етикетите не отговаря на истинското съдържание, притесняват се и от голямото съдържание на захар и кофеин.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!