Жителите на Сливен одобряват промените в Закона за ипотечните кредити, но изразяват недоверие към банките


Приетият от Народното събрание нов закон за ипотечните кредити  транспонинра у нас Европейска директива, която цели да осигури прозрачност на ипотечните кредити и да се уеднаквят практиките в страните членки.  12 месеца след отпускането на кредита, потребителят може да погаси частично или напълно сумата  без наказателна лихва. Забраняват се такси и комисионни при отпускането. Забранява се подвеждащата реклама от страна на банките.

В коментар по темата, жителите на Сливен са разделени на две групи. Първата остава недоверчива към банките и условията по отпускането на кредитите, а втората  одобрява промените в законодателството и смята, че членството ни в ЕС дава ефект на българския пазар.

Анкетиран споделя, че 20 години управлява собствен бизнес и досега не е ползвал кредит от банка, предпочита да взема пари от близки и познати. Друг гражданин споделя, че след видяното -  как банките вземат къщи, предпочита "да няма вземане даване с банките". Изразява се и недоволство от високите лихви.  Друг анкетиран смята, че след приетите промени ще намалеят разходите по кредитите след отпадането на такси, настоява се да се засили регулацията в сектора , доволен е от факта, че условията по погасяване ще се уеднаквят. Изразява се и очакване, лихвите по ипотечните  кредити "Не може един Германец да плаща 3%, а българина многократно повече ", казва жител на Сливен. Одобрява се и премахването на дребните шрифтове в договорите .  


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!