Призиви към Великобритания по-скоро да започне процеса по напускане на ЕС


Великобритания трябва да започне процеса по напускане на ЕС "възможно най-скоро", заявиха френският президент Франсоа Оланд и ирландският премиер Енда Кени след разговори в Дъблин. В съвместно изявление на двамата лидери се казва, че очакват в най-скоро време Лондон да изпрати известие до Брюксел за задействане член 50 на Лисабонския договор. Оланд добави, че Великобритания няма да може да запази достъпа си до единния пазар на ЕС, ако ограничи свободата на движение на европейските граждани.

  Същевременно говорителка на британския премиер Тереза Мей заяви, че е малко вероятно Великобритания да постави официално началото на процеса по излизането си от Европейския съюз преди края на тази година.

Четирите държави от Вишеградската група - Полша, Унгария, Чехия и Словакия, се обявяват за реформи в Евросъюза, каза полският премиер Беата Шидло сред среща на премиерите от „четворката“.“Ние се съгласихме, че ЕС е ценност, която трябва не само да защитаваме, но и да променяме”, защото „ЕС не отговаря на очакванията на европейците“, изтъкна тя. Според нея „ЕС трябва да се върне към своите корени, да се съсредоточи върху своите граждани, а не върху институциите“.

Унгария може да се присъедини към еврозоната до края на това десетилетие, ако икономическите процеси се задържат, е заявил министърът на икономиката на страната Михали Варга.За да се случи това обаче еврото също трябва да покаже стабилно представяне, което да бъде допълнено от обща фискална политика в еврозоната, добавя министърът.Запитан дали Унгария въобще има нужда от приемането на еврото, Варга отговори, че проектът са присъединяване все още не е приключен, „къщата е наполовина построена“, като на този етап форинтът представлява „по-сигурен покрив“.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!