ЕС не успява да осигури адекватни условия и защита на децата бежанци


Европейският съюз не успява да осигури адекватна защита на децата бежанци, които пристигат в Европа без родителите си, посочва доклад на британски депутати. Комисията от Камарата на лордовете изразява силно безпокойство от липсата на обща европейска стратегия в грижите за непридружаваните малолетни, щом влязат на Стария континент. "Наблюдава се култура на подозрение и у полицията и у граничните власти, които не вярват на думите на децата," подчертава докладът. 
Около 90 хиляди деца без възрастен придружители са потърсили убежище в страни от ЕС миналата година, сочат данните на Евростат. Много малолетни се настаняват в затвори или приемни центрове, обградени с бодлива тел, а за поне десет хиляди обаче няма данни след като са влезли в Европа, алармират и от ООН. Британските депутати призовават Брюксел да вземе спешни мерки с оглед на изнесените данни.  
Европейската комисия даде на осем държави-членки само два месеца да приемат нови правила за връщането на културни артефакти, незаконно изнесени от други европейски страни, съобщава Юроактив. Ако Испания, Кипър, Финландия, Франция, Литва, Полша, Португалия и Румъния не приемат съответните законови мерки, Брюксел ще започне съдебна процедура. "Незаконният трафик на културни обекти е проблем за всички страни-членки," подчертават от Комисията. Едни от най-спорните примери в това отношение са мраморните статуи от Партенона, които се намират в Британския музей, но претенции към тях има Гърция, както и картината на Мона Лиза, която Италия иска да си върне. 
Европейската агенция за защита на личните данни няма да оспорва т. нар. Щит - новото споразумение за обмен на лична информация между ЕС и САЩ по време на първата му година в действие. Регулаторът обяви, че ще изчака една година преди да направи оценка на споразумението, за да може да проучи в действите аспектите му. Жалбите за евентуални нарушения на споразумението ще се разглеждат като частни случаи, уточниха от агенцията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!