Насърчаването на заетостта и управлението на миграцията - приоритети за България


 Правителството на България одобри основните приоритети на страната ни, които ще бъдат разгледани по време на Словашкото председателство на Съвета на ЕС. То започна в началото на юли и ще продължи до края на годината. България планира да насочи усилията си към няколко високоприоритетни за страната въпроси - насърчаване на икономическия растеж и заетостта, по-добро управление на миграционните процеси, ефективен енергиен съюз, единен цифров пазар, разширяване на ЕС и бъдещето му след референдума в Обединеното кралство.
   Румъния ще председателства Европейския съюз в периода 1 януари - 30 юни 2019 г. -  шест месеца по-рано от първоначално предвиденото, в резултат на решението за излизане на Великобритания от ЕС, съобщава в. "Ромъния либера". Вследствие на решението на Великобритания да се откаже от председателството си през втората половина на 2017 г., Съветът на ЕС реши да изтегли с шест месеца реда на председателствата, като започна от 1 юли 2017 г. Изданието напомня, че през първото полугодие на 2017 г. председателството на ЕС ще бъде поето от Малта, а през второто - от Естония. България ще председателства ЕС през първата половина на 2018 г., а Австрия - през втората.
    Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер назначи бившия френски министър и еврокомисар Мишел Барние за ръководител на преговорите, които ще установят новите отношения между ЕС и Великобритания, след като Лондон напусне съюза.   Френският политик ще поеме поста на 1 октомври.    Юнкер заяви, че Барние е умел преговарящ с богат опит във важни области и широка мрежа от контакти в столиците на страни членки на ЕС.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!