Е. Колданова: Промяната във времето на българското председателство няма да затрудни съществено подготовката, но ще промени темите


Съветът на Европейския съюз прие преработения график на ротационните председателства на ЕС до 2030 година, след решението на Великобритания да се откаже от своите 6 месеца през втората половина на следващата година. Министерският съвет официално одобри графика, с което българското председателство се премести с половин година по-рано - от 1 януари 2018 година. Така вече сме в тройка с Естония и Австрия, което е важно при обсъждането на приоритетите. Председателствата за всички страни нататък също се изтеглят с шест месеца напред - до 2020 година, когато се включва Хърватия, която още не беше приета в ЕС при първоначалното съставяне на графика.

В интервю Евгения Колданова, началник на кабинета на вицепремиера Меглена Кунева, коментира, че промяната във времето няма да затрудни съществено подготовката, но ще промени темите, финансирането и сроковете на дейностите. Предстоят разговори през септември с Естония и Автрия за уточняване на приоритетите.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!