Санкции грозят България заради неизпълнение на европейски регламент за намаляване на енергийното потребление на сградите


ЕК поиска от България да изпълни разпоредбите за намаляване на енергийното потребление на сградите в срок от два месеца. Това е едно от 3-те решения по отношение на България за неизпълнение на задължения, произтичащи от правото на ЕС.

Решенията, отнасящи се до България, са за сезиране на Съда на ЕС в областта на околната среда, и две мотивирани становища в областта на енергийната ефективност и транспорта:

Европейската комисия изпрати на България мотивирано становище с искане да транспонира правилно в националното законодателство всички изисквания на Директивата за енергийните характеристики на сградите (Директива 2010/31/ЕС). Съгласно тази директива държавите членки трябва да въведат и прилагат минимални изисквания за енергийните характеристики на новите и съществуващите сгради, да осигурят сертифицирането на енергийните характеристики на сградите и да гарантират извършването на редовни инспекции на отоплителните и климатичните инсталации.

По темата говори Драгомир Цанев, заместник директор на ЕнЕфект, Център за енергийна ефективност, неправителствена организация с мисия да подкрепя усилията на централната и местните власти да постигнат устойчиво развитие на страната чрез по-ефективно използване на енергията.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!