Какво работи председателят на Европейския парламент



След като британците гласуваха за излизането си от Европейския съюз в търсачката Гугъл в интеренет, още на следващия ден, се появиха хиляди запитвания от британци за това що е то Европейски съюз и какво точно напускат. Българите, като любознателен народ, вероятно знаем повече за всичко в ЕС И ЕК, но, за да си припомним, в "евранет плюс" предлагаме информация за някои от основните дейности в Еврапейския парламент, Европейската комисия или важни постове в ръководството на общността.

Какво работи председателят на Европейския парламент?

Ритуалите за всички заседания на Европейския парламент са едни и същи- те се откриват от председателя на парламента, сега това е Мартин Шулц. Той представлява институцията и всички нейни членове.  Но какви са неговите правомощия.

Председателят на европейския парламент се избира за 2,5 години с таен вот. Той е зает с много задачи, но начело на 751 депутати от 28 страни едно качество е основно:

Трябва да е стратег, за да има баланс на интересите, което пък насила не става. това се постига с преговори, изисква се дипломатичност.

Но най-вече за председателя на ЕП всеки ден е надпревара с времето. Той носи отговорност за управление на дейностите и органите на Европейския парламент, присъства на заседание след заседание и разбира се на самите пленарни сесии. Председателят представлява европейските депутати и извън парламента, той е лицето за контакт с лидери на държави и правителства. През целия си мандат той се среща със стотици лидери, пътува десетки хиляди километра.

По въпроса за правомощията: С всеки договор на ЕС  ЕП става с все повече правомощия, но тези на председателя се разширяват все по-малко.

Би било добре да имам власт. Смятам, че става все по-добре. Правя всичко, за да бъда видим и чут като председател на институцията.

А да те виждат и да те чуват е важно в ключовите моменти. Особено при състноянието на нещата в света ни днес.



Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!