Загубите за България от удължаването на ембаргото върху износа от ЕС към Русия - мит или реалност


Загубите за България от удължаването на ембаргото върху износа от ЕС към Русия - мит или реалност. След близо две години забрана за износ на европейски стоки към Русия, Европейският съюз удължи санкциите с още шест месеца. Руският президент отвърна с реципрочно ембарго до края на 2017 година.
България изчислява само преките щети от затворения пазар за около 400 млн. лв. - официални данни на Министерството на земеделието и храните

Производителите на хранителни продукти, предимно плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал очакват още по-големи загуби в предстоящия период, най - вече от уязвимия български пазар, който се превръща в прицел на останалите европейски държави, отбеляза Иван Грънчаров - член на Управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите.

Алтернативните пазари за българските производители все още в повечето случаи са само добро пожелание, макар че страната ни опитва да навлезе с продукция в Сандинавския регион и Изтока.

Правителството трябва да търси и компенсации от Брюксел за щетите, които търпи родното ни производство, заяви главният секретар на Съюза на градинарите Мариана Милтенова

От своя страна, търговците твърдят, че щетите за родния пазар не са в огромния претендиран размер поради свитите обеми на производство.
За състоянието на селското ни стопанство не е виновна европейската, а българската политика, обясни Александър Йоцев - председател на Съюза на търговците на храни.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!