Планове за повече социални инициативи в ЕС

За следваща голяма стъпка на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер пише брюкселското издание на Политико. Той има планове да добави социално измерение в политиките на Европейския съюз, уточнява изданието. Еврокомисията тихомълком се подготвя да отпуши вълна от инициативи в подкрепа на правата на работниците в целия ЕС, като се рестартират планове на Юнкер, изпуснати от поглед по време на дебата за Брекзит. Идеята е да се даде нов тласък на „европейския стълб на социалните права“. Мерките са насочени предимно към еврозоната, но с възможност и за страните извън нея да се включат, ако желаят. Сред мерките са въвеждане на правила за минимална работна заплата и защита на равенството между половете.

EК няма да смекчи изискванията си към Турция да пренапише своите антитерористични закони, заявява говорител на комисията, цитирана от изданието "ИЮ обзървър". Тя подчертава, че реформите са необходими, за да може Евросъюзът да вдигне визите за краткосрочен престой на турските граждани като част от по-широкото споразумение подписано с Анкара през месец март. 

Говорителят Мина Андреева заявява, че Турция трябва да изпълни всичките 72 точки в списъка от изисквания преди те да отпаднат като условие за свободно пътуване в Шенген. Що се отнася до антитерористичното законодателство, председателят на еврокомисията Юнкер е дал ясно да се разбере, че не можем да променим основните пунктове от изискванията към Турция, казва Андреева.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!