Европейски проект срещу бедствия и аварии

Съвместен българо- румънски проект ще повиши капацитета на властите в граничния район на област Долж, Румъния, и Видин и Монтана в България за предотвратяване на бедствия и аварии. Целта на проекта, наречен CODE или "Общностен отпор на бедствени събития" е да разшири доброволните формирования в общините. Стойността на финансиране от ЕС е 238 481 евро и продължава до февруари 2018 година, обясни Николай Цолов, председател на Свoбодния младежки център във Видин:

"Проектът се реализира в сътрудничество с БЧК и още две организации и е по трансграничната програма Румъния-България. Във Фокуса са бедствията и авариите, и по-специално доброволците в такива кризи. Партнираме си и с НПО "Василиада" от Крайова, регистрирана от румънската православна църква. Гражданският сектор също би могъл да помогне в преодоляването на бедствия, които през последните години видимо се увеличават"

СнимкаПо проекта доброволци и социални работници ще бъдат обучени в придобиване на знания по защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последствията от тях. Ще обучават и кметовете:

"Да могат да разпознават опасностите. Кметът може например да мине покрай реката и да не забележи, че тя е опасна, и че може да създаде проблем, ако не е обучен", обясни Николай Цолов.

Партньор в проекта е и БЧК.

"Общо 225-ма са подготвените доброволци към структурата във Видин. Областната организация има 11 общински организации, 54 дружества и общо 2900 членове"
, поясни Красимира Велкова, експерт "Социално-помощна дейност" към БЧК Видин

108 са младежите- доброволци към червенокръстката организация, които се обучават и в работа с бежанци, уточни Момчил Петров, гл. специалист в Българския младежки червен кръст във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!