Борбата с тероризма: какво прави Европейският парламент срещу заплахата от атентати?


Страните в Европа са мишена за терористи и гражданите очакват ЕС да предприеме мерки срещу опасността: в неотдавнашно проучване на Евробарометър 82% от запитаните заявиха, че искат по-активна намеса от Европейския съюз в борбата с тероризма, а 69% смятат настоящите мерки за недостатъчни. В България 86% от запитаните искат повече мерки срещу тероризма на ниво ЕС, като 55% считат за неотложно налагането на засилен контрол върху външните граници на ЕС.

В последните месеци депутатите в Европейския парламент приеха редица законодателни актове за противодействие на заплахата, а още няколко са сред приоритетите за есента. Илиана Йотова, евродепутат от БСП Лява България от Партията на европейските социалисти, заяви, че според нея проблемът е там, че ЕП все още няма достатъчно правомощия за истинска и ефективна борба срещу тероризма. Тя допълни,че въпреки промените в последния Лисабонски договор, темата „сигурност“ остана до голяма степен в ръцете на държавите-членки: „Въпреки това ние успяхме да осъществим нещо, което беше замислено много отдавна – в Европол да действа вече един постоянен антитерористичен център със свои ресурси – човешки, финансови, специално бе гласувано и парите за Европол за ефективна борба срещу тероризма. Сега на дневен ред е и новата директива за борбата срещу тероризма. Въпреки това всички тези усилия са недостатъчни. За съжаление тероризмът е много по-гъвкав, отколкото са документите, изпреварва решения, които трябваше да бъдат отдавна взети. Моето категорично становище е, че все по-актуален става въпросът за създаване на европейско ФБР“, уточни Илияна Йотова.

Според нея очевидно Европа ще трябва да смени своята политика по отношение на миграцията и бежанците - „Най-грешното, което направи Европа в това отношение беше да заложи цялата тази политика в ръцете на една държава, та бито то и Турция. Европа като че ли прехвърли отговорността в тази транзитна държава. Двустранното споразумение с Гърция не даде резултатите, които се очакваха. Сега предстои едно суспендиране на споразумение, което дори още не е влязло в сила – става въпрос за споразумението за реадмисия ЕС – Турция. Очевидно е, че Европа трябва да търси друг път“, заяви още евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!