Евробарометър: Имиграцията и тероризмът са най-големите страхове на европейските граждани


Първата половина на 2016 г. постави редица изпитания пред Европейския парламент. Депутатите посветиха много усилия за овладяване на кризата с мигрантите и приеха обновени правила за защита на личните данни и мерки срещу терористичната заплаха. Британският референдум за членството в ЕС бе също сред темите на дневен ред.
След дълги преговори с правителствата на страните от ЕС депутатите приеха през април правила за защитата на личните данни, които утвърждават правото на гражданите да накарат уебсайтове и социални мрежи да заличават техните данни. Тези, които искат да обработват лична информация, ще трябва да поискат от потребителите изричното им съгласие.
Съдбата на мигрантите и нуждата от ефективен контрол върху външните граници на ЕС бяха теми, разисквани често в пленарна зала тази година. По повод на Международния ден на жената Парламентът подчерта трудностите пред жените бежанци. През май Парламентът прие облекчени условия за пристигащи в ЕС студенти и изследователи.
Ред терористични атаки удариха Европа и света. В отговор на тях депутатите приеха през април правила за систематичното събиране, използване и съхраняване на данни за пътуващите със самолет и приеха още мерки за борба с тероризма, в това число и за засилване на правомощията на Европол. Парламентът също така работеше по затягане на правилата за продажба и притежание на огнестрелни оръжия.
В края на април таксите за роуминг в ЕС намаляха като последна стъпка преди окончателното им отпадане през 2017 г. Депутатите се разделиха в позициите си относно използването на хербицида глифозат в селското стопанство - първо комисията по околна среда на ЕП призова Европейската комисия да не подновява лиценза за употребата му по здравни съображения, по-късно обаче при гласуването в пленарна зала Парламентът възприе по-мек подход.


Имиграцията и тероризмът са най-големите страхове на европейските граждани, показва проучване на Евробарометър. Почти половината от участниците са притеснени от имиграцията, а над една трета обявяват тероризма за най-големия си страх. Третата най-голяма тревога за интервюираните е икономиката на Европа. В анкетата участват хора от 34 страни, сред които страните-членки на ЕС, Македония, Турция, Черна гора и Албания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!