Възможностите на Програмата за селските райони провокират нови идеи за бизнес и развитие

Повече от 1000 души са потърсили информация от Областен информационен център – Пловдив относно възможностите за финансиране чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове на Европейския съюз от началото  на годината до днес. Това съобщи управителят на ОИЦ-Пловдив Мария Витанова – Вълканова. Традиционно за региона остава  най-голям  интересът  към Програмата за развитие на селските райони.

Програмата е доста всеобхвантна. По нея има мерки както за инвестиции в земеделските стопанства, така и  за инвестиции  в неземеделски дейности. Това е програма с много голям спектър.  Програмата за развитие на селските райони, обхваща  много от останалите оперативни програми. Това, което може да се кандидатсва по ОП „Иновации и конкурентоспособност „  в селските региони може да се кандидатства  по  Програмата за развитие на  селските райони. Това, което може да се кандидатства  и по  ОП“ Региони в растеж „ също е включено в ПРСР за бенефициенти от селските райони.

През настоящата година има няколко мерки, които предстои да бъдат отворени. Това което се очаква е мярка 7.2, по която могат да кандидатства общини,  сдружения, читалища – публични органи, а не фирми. Може да се кандидатства за спортна инфраструктура, за социална инфраструктура, за инвестици за улици, площади.  Очаква се да бъде отворена в края на август. През октомври-ноември ще бъде отворена мярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства.

В момента е отворена мярка 6. 3, която е за малки земеделски стопанства, при която не е необходимо бенефициента да инвестира и след това да чака да му се възстановят направените средствата. Финансирането е на два етапа. Първият  е още  при одобрение на заявлението – получават се 10 хиляди евро. Вторият етап  е след изпълнение на бизнес плана, когато се  получат още 5 хиляди евро.

Положителното тук е че могат да се финансират и текущи разходи, уточни Вълканова.  По думите й  една голяма част от хората се интересуват от очаквания прием, макар и не през настоящата година, по мярка 6.4. „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ и по-специално към инвестиции за развитие на туризъм, услуги и производство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!