Германски политици скептични относно шансовете за скорошно влизане на Турция в ЕС


Германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че е крайно скептично настроен за шансовете на Турция да влезе скоро в ЕС. "Говоря зя 10-20 години", заяви Габриел.  Според него шансовете за влизането ще са нищожни дори и ако Анкара изпълни всички необходими условия. Същевременно Габриел смята за нецелесъобразно ЕС да се отказва от воденето на преговори с Анкара. 
В ситуацията, в която се намираме, трябва да използваме всеки възможен канал за диалог с Турция, убеден е вицеканцлерът на Германия. 
Една от най-големите британски компании - "Тайт енд Лайъл Шугарс", е решила да подкрепи Брекзита. Компанията притежава най-голямата рафинерия за захарна тръстика в Европа. Тя е на загуба, за което обвинява Брюксел. "Европейските политики са най-голямото препятствие за нас. Без тези политики ние ще бъдем един изцяло жизнеспособен бизнес“, заяви вицепрезидентът на захарната компания Джералд Мейсън. На 23 юни мнозинството от гласувалите на референдума решиха, че Великобритания трябва да излезе от ЕС, а преговорите за това предстоят. 
Гърция на четвърто място в ЕС по скъп бензин, сочат данни на Европейската статистическа служба. Според Евростат това се дължи на несъществуващата конкуренция, а също и на повишения данък добавена стойност по гръцките острови. Там, според гръцки медии, цари невиждана спекулация - докато средната цена на безоловния бензин в Гърция е 1,41 евро, по островите и в най-натоварените туристически райони литър такова гориво достига 1,66 евро. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!