Дълбоко икономическо разделение между Северна и Южна Европа


Ново икономическо проучване показва дълбоко разделение между Северна и Южна Европа. Според изследването на института Пю около осемдесет процента от гражданите на Гърция, Франция и Испания смятат, че икономическото състояние на страните им е лошо, докато мнозинството шведи, германци и холандци са на мнение, че икономиката им върви добре. Най-нещастната от икономическа гледна точка нация в ЕС е Гърция, където цели 98 процента от населението смятат, че ситуацията е тежка.  Според анализатори разделението е породило идеята на гръцкия премиер Алексис Ципрас за обединение на южните страни-членки на ЕС. Разривът се потвърждава и от прогнозите за икономически растеж - 11 процента за Германия, стагнация във Франция и спад с между осем и 11 на сто в Испания и Италия. 
Великобритания все още не е задействала член 50 от Лисабонския договор, но Германия вече пресмята колко ще й струва Брекзит-а, пише електронното издание Експрес. Според последния финансов доклад на ЕС Германия плаща най-много за членството си в общността - през миналата година Берлин е дал безпрецедентните три милиарда евро на Брюксел. Това се дължи на факта, че вноските на държавите в общия европейски бюджет се изчисляват възоснова на икономическото им представяне. През 2015-та най-силни икономически са били Германия и Великобритания, но след като Лондон излезе от ЕС, именно Берлин ще трябва да "запълни дупката", която според някои анализатори може да достигне три милиарда евро. Най-облагодетелствана от тази схема е била Полша, която през миналата година е получила над девет милиарда евро повече отколкото е внесла. 
Анализ на финансисти от Мюнхен също показва, че държавите в Западна Европа ще са най-потърпевши от излизането на Великобритания от ЕС. Освен самата Великобритания, която ще понесе най-тежкия удар върху икономиката си, западноевропейските страни като Франция, Испания, Белгия и Италия ще пострадат сериозно от Брекзит. Най-леко ще усетят ефекта държавите в Централна и Източна Европа, тъй като нямат сериозни търговски отношения с Обединеното кралство. Изключение е Полша, чиято икономика няма да остане незасегната, тъй като близо 800 хиляди поляци живеят и работят на Острова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!