Инициативата Европейска културна столица в контекста на дебата за Европа днес

Утвърдената вече през  годините инициатива Европейска столица на културата, замислена преди повече от 30 години като като един от най-престижните  форуми за представяне на  събития в областта на културата и генериране на универсални общочовешки послания, сега като че ли повече от всякога се налага  като  феномен на доброжелателност и модел за  живеене на база на духовността  и творчеството. 

В контекста на променения глобален свят след 2011 г.  и все по-актуалния дебат  за Стария континент като модел на желана красива  конструкция, изградена на база на ценности,  усилията на всяка държава, успяла да впише в календара на времето своя културна столица,  дават  безценен принос  за  преодоляване трудностите на тревожния  диалог между културите.

 Досега  повече от 40 са били избраните за титлата „европейска столица на културата“ градове, а през 2019 г. първият български град, получил такъв  статут, ще бъде Пловдив. Ползите за градовете, превърнали се във форум с домакинствата си на най-престижното европейско културно събитие са безспорни.

Красноречив пример за това през настоящата 2016-та година дават Сен Себастиан и  полският град Вроцлав. Думите на директора на ЕСК Вроцлав 2016 г. Кщищоф Май, че когато културата успява да създаде икономика и иновации и когато  хората са стимулирани да се развиват, парите нямат съществено значение, звучат уместно в контекста на гарантирания финансов лукс от 80 млн евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!