Турция смята, че периодът на обтегнати отношения с ЕС е преодолим


Европейският съюз и Турция преодоляха обтегнатите отношения помежду си и все още могат да спасят сделката, която да задържа мигрантите от нахлуването им в Европа. Това каза Селим Йенел, посланик на Анкара в Брюксел.
Мисля, че през септември ще можем да намерим изход от ситуацията, добави той.  В интервю за Франс прес дипломатът добавя, че Европа не трябва да се опасява, че ще загуби от сближаването между Турция и Русия.  
 Германия дълго ще усеща последствията от излизането на Великобритания от Европейския съюз, предава агенция Синхуа.
Германският Институт за икономически изследвания е установил, че заради отвореността и зависимостта на германската икономика от търговията, нейният брутен вътрешен продукт ще бъде с 0,4% по-нисък след осем месеца в сравнение със сценария без Брекзит. За сравнение излизането на британците от блока ще понижи БВП на еврозоната едва с 0,2%. Това показва, че германската икономика ще бъде най-силно засегната в цялата еврозона.
„Германската икономика ще пострада повече от несигурността, отколкото еврозоната като цяло: нашият производствен сектор е много експортно ориентиран и ще усети преките резултати от намаляващото търсене на Обединеното кралство“, отбеляза икономист от германския Институт.
 Над 300 000 българи са преосмислили плановете си да пътуват към страни от Западна Европа  заради терористичните атаки, показват данни от анкета на "Галъп интернешънъл", направен между 28 юли и 4 август.    82 на сто от запитаните заявяват, че не са планирали пътуване до тези места в последните месеци. Около 6 на сто твърдят, че случващото се не е повлияло на плановете им, а други 6 процента твърдят, че случващото се е повлияло на плановете им за пътуване по тези места в последните месеци.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!