Мерки срещу разхищаването на храни в България и добри практики в ЕС


Всяка година Европа изхвърля близо 90 милиона тона храни. Държавите от Европейския съюз разхищават половината от произведените и годни за консумация продукти - в домакинства, супермаркети, ресторанти и по веригата за доставки. България изхвърля 670 хиляди тона храна годишно.

Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова припомня, че страната ни е сред най-бедните в Европа. Милион и половина българи живеят с под 300 лева на месец. 670-те хиляди тона храна, която отива на боклука всяка година, може да подпомогне хората с ниски доходи. България и Швеция са сред държавите, които все още нямат префереции при даряване на храна.

Тази седмица Италия прие Закон срещу разхищаването на храни. Таково законодателство има и Франция. Активно в тази посока работи и Румъния.   
От години бизнесът у нас настоява за отпадане на ДДС върху дарените храни. В много случаи в момента унищожаването на храна струва в пъти по-малко, отколкото да се дари.

От данъчното облекчение ще спечелят държавата, бизнесът и социално слабите, смята изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Ще намери ли България подходящ механизъм, за да стимулира даряването на храна?
Чуйте материала в звуковия файл.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!