Евростат регистрира ръст на БВП на ЕС през второто тримесечие на 2016-а година


Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз с отчитане на сезонните фактори през второто тримесечие на 2016 година се е увеличил с 0,4 на сто спрямо предходния тримесечен период, а за еврозоната се отчита растеж на показателя от 0,3 на сто. Това сочи предварителна оценка на европейската статистическа служба Евростат, публикувана на сайта й.
През първото тримесечие на текущата година БВП на ЕС и еврозоната нарасна със съответно 0,5 на сто и 0,6 на сто.  Спрямо второто тримесечие на 2015 година БВП на ЕС е нараснал с 1,8 на сто, а на еврозоната - с 1,6 на сто след растежа от 1,8 на сто и 1,7 на сто през месеците от януари до март. За сравнение, икономиката на САЩ през второто тримесечие отчете растеж от 0,3 на сто спрямо първото и 1,2 спрямо второто тримесечие на миналата година. БВП на България се е повишил с 0,7 на сто на тримесечна основа и с 3 на сто на годишна.   

Икономиката на Гърция се очаква да започне да отбелязва растеж от втората половина на 2016 г., който да се засили през 2017 г. и да продължи да нараства през 2018 г. Това е казал еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси в отговор на въпрос на евродепутата от гръцката партия СИРИЗА Димитрис Пападимулис, съобщава в. "Имерисия".  Московиси припомня, че след успешната първа оценка по изпълнението на гръцката програма е било одобрено отпускането на 10,3 млрд. евро и че от тази сума Гърция вече е получила 7,5 млрд. евро, които ще отидат за подобряване на нейната ликвидност.   

Италианската икономика не е нараснала през второто тримесечие, което подсказва, че крехкото икономическо възстановяване в третата по големина икономика на еврозоната спира, предаде ДПА. На тримесечна основа брутният вътрешен продукт (БВП) е останал без промяна през периода април-юни след растежа от 0,3 процента в периода януари-март и от 0,2 на сто в периода октомври-декември 2015 година, съобщи италианският статистически институт. Анализаторите очакваха растеж на БВП от 0,1-0,2 процента.  На годишна основа растежът се е забавил до 0,7 процента спрямо 1 процент през предходното тримесечие. Данните са лоша новина за правителството на премиера Матео Ренци, който разчиташе на годишен растеж от 1,2 процента тази година.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!