70 на сто от българите смятат, че ЕС трябва да направи повече срещу данъчните измами


Въпросите на данъчното облагане не са само за експерти и специализирани издания - широк кръг от хора настояват за справедлива данъчна система и мерки срещу избягването на данъци. Неотдавнашно проучване на Евробарометър по поръчка на ЕП, че 75% от европейците искат ЕС да направи повече по проблема с данъчните измами. Темата е сред водещите приоритети за ЕП през настоящия мандат.

През есента на 2016 г. ще започне работа анкетната комисия за досиетата от Панама, която ще направи оценка на ефективността на борбата с прането на пари и избягването на данъци на национално и европейско ниво. Депутатите ще се заемат и с новите предложения на Комисията за данъчната прозрачност на мултинационалните дружества.

Борбата с данъчните измами е важна и за България, показват резултатите от проучването на Евробарометър. Според 70% от запитаните българи ЕС трябва да направи повече по въпроса.

Изследването на Евробарометър е проведено сред близо 28 000 души между 9 и 18 април и е представително за мненията на гражданите като цяло.

В интервю за "Хоризонт" финансовия експерт Емил Хърсев твърди, че ЕК няма капацитета да създаде нови правила за избягване на данъчните измами и че това по правило е в ръцете на националните правителства.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!