Европейците очакват по-строг контрол на външните граници на ЕС


Мигрантската криза показа, че Шенгенската зона за свободно движение е невъзможна без добре защитени външни граници на Европейския съюз. Според изследване на Евробарометър, 71% от европейците искат съюзът да направи повече за защитата на границите си. Изследването е проведено в периода 9 - 18 април сред повече от 27 000 души от всички държави в Евросъюза. Най-загрижени за сигурността на границите са гражданите на Португалия, където 87 на сто очакват повече от европейските институции. В Кипър този процент е 86, в Чехия - 81, а в Малта - 80 на сто. Най-малко притеснени за граничната сигурност са шведите, където 48% се обявяват за още мерки в защита на външните граници. В България 79 на сто от участниците в проучването настояват за по-стриктен граничен контрол. Какъв обаче е отговорът на Европейския парламент на тези очаквания?

На 6 юли евродепутатите приеха план за създаване на система за европейски граничен контрол. В подкрепа на плана гласуваха 483-ма депутати, против бяха 181, 48 се въздържаха. Тя трябва да обедини европейската агенция Фронтекс и националните гранични служби.  Ежедневната охрана на границите остава задължение на националните служби. Ако външните граници на съюза бъдат поставени под натиск, сили на Европейската агенция за гранична и брегова охрана могат да бъдат разположени там. Това може да стане или по искане на националните правителства, или по решение на Съвета на Европейския съюз.

Освен това парламентът преговаря с Комисията да криминализира във всички държави от общността пътуването в чужбина с терористични цели. Това включва обучение, подбуждане към тероризъм и финансиране на терористични дейности. Евроинституции настояват и за достъп до базите данни за откраднати или загубени документи за самоличност на всички страни членки.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!