България в контекста на председателството й на Европейския съвет

Проведеният във Великобритания референдум и  решението Обединеното кралство да напусне Европейския съюз наложиха редица промени в дневния ред на общността. Една от преките последици на гласувания „Brexit” е изместването на ротационното председателството на Европейския съвет за страните, които по график се намираха след англичаните. Една от първите засегнати членки е България.

Българската страна трябва в много кратки срокове да преструктурира своята подготовка. Председателството на Европейския съвет е сериозна отговорност за всяка страна- членка и нейната администрация.

Общото впечатление е, че към този момент България изостава в редица направления, смята Борислав Мавров, програмен директор на фондация „Европейски институт“.Първото предизвикателство пред страната ни е да наваксаме с подготовката. За целта е нужна сериозна политическа воля.

„Опасявам се, че няма да можем да наваксаме изоставането което вече се трупа, породено и от съкращаването на времето за подготовка заради излизането на Великобритания от календара на председателството“, обясни Мавров. Той уточни, че начело на съвета България трябва да организира множество двустранни и многостранни срещи, да посредничи за разговори и компромиси в рамките на съвета. Това е тежка медиаторска роля, за която трябва да сме готови.  Страната ни трябва да осигури от собствения си бюджет средствата за шестмесечния мандат начело на съвета. По-притеснителното според програмния директор на „Европейския институт“ е, че тези средства може да се харчат по непрозрачен начин. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!