Европейски стълб на социалните права


Европейската комисия провежда консултации на широка основа и вече представи първия неокончателен общ проект за бъдещия европейски стълб на социалните права. Инициативата е част от работата на Комисията за по-задълбочен и справедлив икономически и паричен съюз, насочена към еврозоната, като е дадена възможност и на останалите държави членки да се присъединят, ако желаят.

Европейският стълб на социалните права стъпва върху и допълва достиженията на правото на ЕС в социалната област с цел  да послужи като ориентир за политиките в редица области, които са от основно значение за добре функциониращите и справедливи пазари на труда и социални системи в участващите държави членки.
Предлаганите принципи не заменят съществуващите права; те предлагат начин за оценка и бъдещо сближаване на националните социални политики и политики по заетостта с цел постигане на по-добри резултати.

В продължение на цялата 2016 г. ЕК  дебатира с другите институции на ЕС, с националните органи и парламенти, със социалните партньори, гражданското общество, експертите от академичните среди и гражданите. Резултатът от този дебат следва да се използва за оформянето на европейския стълб на социалните права в началото на 2017 г.

След като бъде разработен, стълбът на социалните права следва да се превърне в референтна рамка за наблюдаване на социалните резултати и резултатите в сферата на заетостта, постигани от участващите държави членки.

Новини от Европейския съюз.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!