Европол е открила фалшиви паспорти, предназначени за "Ислямска държава"

Антитерористичната служба на Европейския съюз е открила фалшиви паспорти, предназначени за членове на "Ислямска държава". Те са били намерени в гръцки центрове за бежанци, твърди италианският вестник "Стампа".  Според изданието, паспортите са били открити по време на разследване, предприето от Европол в четири страни - Ирак, Сирия, Гърция и Австрия. Смята се, че  предполагаеми терористи са успели да избегнат проверките в Гърция, като са се представяли за бежанци, и по този начин са стигнали до Австрия и други европейски държави. До момента няма реакция от страна на Европол.

Европейската комисия прие нови екологични критерии за обувките, мебелите и компютрите по схемата Еколейбъл. Участието в схемата е доброволно и цели да насърчи производителите да създават продукти, които помагат за опазването на околната среда и намаляват замърсяванията - например изделия, които издържат по-дълго време, могат да се поправят или са по-енергийно ефективни. За да могат да се включат, компаниите, които създават компютри, трябва помислят за възможности за спестяване на енергия и обновяване на машините, както и за по-лесното разглобяване, повторно използване и рециклиране на частите. По отношение на мебелите, новите критерии изискват от производителите да правят по-подробна оценка на жизнения цикъл на изделията, като се концентрират и върху различните опасни съставки, които могат да се отделят във въздуха в помещенията. При производството на обувки от Еврокомисията съобщават, че отделят специално внимание на върху подобряването на корпоративната социална отговорност във връзка с условията на труд.

Белгийски евродепутат ще внесе искане до Европейската комисия за започване на разследване на практиките, свързани със защитата на личното пространство в играта "Pokemon GO". Според Марк Тарабела създателите на новата мания смятат засичането на личните данни на хората за  игра,  източник за проучвания или печалба, но защитата на неприкосновеността е фундаментално право в Европа. Тарабела смята, че "Pokemon GO" нарушава общите регулации за защита на данните, които ще влязат в сила в Евросъюза през май 2018, както и съществуващата сега директива по въпроса. Причината е, че играта запазва "бисквитки" и приложения за проследяване на устройствата на играчите. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!