Тютюневият град остава част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Проектът „Тютюневият град“, съсредоточен именно в зоната на Тютюневите складове около ул. „Иван Вазов“, е част от програмата, с която Пловдив спечели престижната титла „Европейска столица на културата 2019“ преди една година.

„Тютневият град“, както и „Капана - квартал на творческите индустрии“ са включени в клъстера „Градски мечти“ (програмна платформа „Трансформиране“), чиято цел е чрез средствата на културата и обществения дебат да оживи и обнови проблемни пространства, сгради и квартали в града. Първа стъпка в реализацията на проекта, така както той е планиран в програмата на Европейската столица на културата, е именно поощряването на гражданската инициатива.

В събота вечер, обаче четири склада именно от Тютюневия град бяха изпепелени, което постави и въпроса: “Физическото зичезване на тези емблематични сгради не компрометира ли каузата – Пловдив – Европейска столица на културата?“ След пламъците в центъра на града останаха само фасадните стени на сградите, което провокира министърът на културата Вежди Рашидов.

Пловдив не може и не бива в този вид да бъде Европейска столица на културата. До 2019 година много бързо трябва да се вземат мерки, тъй като не може да представяме България с тая физиономия.

Пловдив по никакъв начин няма да се откаже да е културна столица на Европа, въпреки палежа, категоричен бе кметът Иван Тотев.

Пред община Пловдив се създава истинско предизвикателство след пожара, за да създаде творческа зона, съгласно концепцията на Пловдив за Европейска столица на културата 2019, каза още Тотев.

Как ще се промени програмата за Европейската столица на културата обяснява изпълнителният директор на фондация Пловдив 2019 Валери Кьорленски.

Въпреки опожаряването на Тютюневите складове, те ще останат, както са заложени  в концепцията на фондация Пловдив 2019 и ще се осъществят в годината, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. . В тях ще се случват арт събития , но автентиността им е загубена завинаги. Пловдив ще бъде европейска столица на културата. Да, това е част от нашата програма, но тя не е най-основната част от нашата програма. В нашата програма има четири големи платформи, които имат 12 клъстери около тях и една част от тези клъстери е Тютюневият град. Програмата ни е много голяма и съдържа повече от 200 събития и неща, които ще се случат през 2019 г. Разбира се Тютюневият град е много важен емоционално за нас, защото той е памет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!