Словашкият премиер призова за прекратяване на санкциите на ЕС срещу Русия


Словашкият премиер Роберт Фицо отново призова Европейския съюз да прекрати санкциите срещу Русия с аргумента, че те не са успели да повлияят на решаването на който и да било важен въпрос, предаде Ройтерс.
  Словашкият премиер, чиято страна е ротационен председател на ЕС, излезе с този призив във Фейсбук преди срещата на външните министри на 28-те следващата, на която Братислава ще е домакин. Други централноевропейски държави също са резервирани към продължаването на санкциите срещу Русия.
  ЕС наложи на Русия санкции в енергетиката, отбраната и финансовия сектор, след като тя анексира украинския полуостров Крим през март 2014 г., а през юни ги удължи до края на януари догодина. Други санкции, които са наложени на физически лица, изтичат следващия месец и може да бъдат удължени.
   
  Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел каза, че няма причина за отмяна на санкциите, тъй като Русия не е изпълнила задълженията си по Минските споразумения за слагане край на конфликта в Източна Украйна, където според Киев и Запада тя въоръжава и подкрепя бунтовниците сепаратисти.
 
 Германските домакинства са пренебрегнали решението на Великобритания да излезе от ЕС и страховете от тероризъм след нападенията в страната им. Потребителското доверие е укрепнало на фона на очакванията за по-високи доходи и плановете за увеличаване на разходите
  Нюрнбергският институт ГФК съобщи, че предварителният му индекс, измерващ доверието сред потребителите в Германия, се е повишил до 10,2 пункта за септември спрямо 10 пункта за август.
  Потребителите устояха  на притесненията и  засилването на общата несигурност заради решението за Брекзит и осезаемо нарасналия страх от терор след атаките в Германия, отбелязва ГФК.
  Институтът обаче допълва, че двете нападения, вдъхновени от "Ислямска държава", все пак са охладили икономическите очаквания, които сега са доста под равнището от преди година.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!