Б. Сандов: Европейските граждани все по-ясно осъзнават връзките между околната среда и човешкото здраве



Опазването на природата е тема от голямо значение за европейците - според последното проучване на Евробарометър две трети от гражданите на ЕС и 63% от българите биха искали да видят още по-голям ангажимент на ЕС в екологичната сфера.

В изследването на Евробарометър 67% от запитаните европейски граждани изразяват подкрепа за по-голяма намеса на ЕС за защита на околната среда, а 21% заявяват, че не е необходима промяна в европейската политика по въпроса. Повече от половината (52%) от анкетираните смятат, че действията на ЕС в тази област са недостатъчни.

Европейският съюз има широки компетенции да приема решения в области като замърсяване на въздуха и водите, управление на водите и действия срещу климатичните изменения.

Председателят на комисията по околна среда в ЕП Джовани Ла Вия (ЕНП, Италия) заяви по повод на резултатите от проучването: „Споделяме загрижеността на гражданите, отразена от Евробарометър, и затова се ангажираме силно да работим по нови политики за борба с промяната в климата и за защита на околната среда. "

В интервю за БНР Борислав Сандов, съпредседател на Балканските Зелени каза, че "определено резултатите са много ясни и категорични. Той обърна внимание на това, че и сега "ЕП има сериозни политики по отношение на опазването на околната среда, така че онези 21 процента, които казват, че не са необходими нови политики, вероятно имат предвид, че и сега има сериозни политики в това отношение". Според Сандов, загрижеността на хората се отдава на това, че технологиите се развиват и европейските граждани все по- ясно осъзнават връзките между състоянието на околната среда и човешкото здраве, както и икономиката. От друга страна, според Сандов вече говорим за климатични промени, които имат сериозно въздействие върху цял свят и заради това хората искат по- големи мерки. "ЕС, както и светът се провали в опита си да изтъргува, чрез търговия с емисии да реши този въпрос. Видя се, че това не може да бъде решение и са необходими друг тип решения", казва Сандов.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!