През 2020 стигаме за час и половина с влак до Пловдив

Модернизират участъка Костенец-Септември с финансова помощ от ЕК

Железопътната отсечка Костенец - Септември е част от линията София - Пловдив - основен транспортен коридор, който свързва Турция и България с Централна и Западна Европа. Проектът за модернизирането й е един от трите български проекта, одобрени от Европейската комисия.  Каква е готовността за изпълнението му?

По думите на инж.  Красимир Папукчийски, ръководител звено "Подготовка за управление и изпълнение на проект "София - Пловдив", вече са изготвени технически проекти и подробни устройствени планове (ПУП) за трасето, като в момента текат съгласувателните процедури с различните инстанции. След  одобряване на устройствените планове от Министерството на регионалното развитие, следващата стъпка е провеждане на отчуждителни процедури на имотите, засегнати от изграждането на новия участък, а те са доста, допълва инж. Папукчийски.

Общата дължина на отсечката е 24 км 475  м, от които 10 км и 500 м по съществуващо трасе, а останалите 13 км и 900 м - ново трасе.

Какво и как ще бъде реконструирано при очаквано стартиране на проекта през 2017 г.? Инж. Папукчийски обяснява, че ще бъде обновена изцяло железопътната инфраструктура, което включва железен път, контактна мрежа, отводнителни съоръжения, тръбоканални мрежи, както и изграждане на нова гара Костенец, с осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. Ще бъде подобрена и системата за сигнализация и телекомуникация, което ще позволи на влаковете, които преминават в този участък да се движат с максималната скорост, разработена в проекта: за пътническите влакове - 160 км/ч, а за товарните - 120 км/ч.

Общата стойност на модернизацията на този участък от линията е над 178 млн. евро, от които по линия на Механизма за свързване на Европа се отпускат 85 процента. Разбира се, истинската стойност на проекта ще бъде оценена след приключването му с преките резултати върху икономиката, коментира инж. Папукчийски.

Със завършването на отсечката Костенец - Септември през 2020 г., очакванията са пътуването с влак от София до Пловдив да е с продължителност 1 ч. и 30 мин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!