ЕС да преосмисли трудовата си политика за младите хора


Международната организация по труда призова ЕС да преосмисли трудовата си политика за младите хора, тъй като около 20 процента от младежите в Европа започват каквато и да е работа, което ги излага на опасност от бедност, съобщава ИЮ Ъбзървър. Според годишния доклад на организацията в развитите страни през последните десетилетия се наблюдава промяна във възрастта на бедните, като младите изместват възрастните като най-рисковата група. Хората на възраст между 18 и 24 години не са застрашени от безработица, а от бедност, защото започват първата попаднала им работа, а най-често тя е зле платена. Най-тежко е положението в Румъния, където 35 % от младежите работят за малко пари, следвана от Швеция - 22 на сто, Испания - 21 процента и Гърция - 20 процента. От организацията отчитат, че проблемът се дължи на предложенията за работа, които са предимно за почасова и сезонна заетост, а договорите не са постоянни. Всичко започва от финансовата криза през 2008 година, когато компаниите започнаха да предлагат предимно временни договори с ниско заплащане, за да ограничат разходите си. 
Франция ще поиска от ЕС да прекрати преговорите със Съединените щати за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Това стана ясно след като френският президент Франсоа Оланд заяви, че преговорите буксуват и е илюзия да се смята, че ще се постигане споразумение в рамките на мандата на американския президент Барак Обама. По-рано френският министър на търговията Матияс Фекл също заяви, че няма политическа подкрепа за разговорите и Париж ще поиска прекратяването им на извънредната среща на върха на ЕС през септември в Братислава. 
Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел повтори позицията си, че преговорите на практика са спрели, защото Вашингтон отказва да направи компромиси по европейските искания. 
Малко след изказванията на френските политици еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че преговорите не са провалени и целта все още е договоряне на споразумение до края на мандата на Барак Обама през януари 2017. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!