Обзор на европейските събития за месец август

Снимка: БГНЕС

ЕС изрази готовност да помогне на Италия. Центърът за спешна реакция на Европейската комисия следи внимателно ситуацията. Засега Италия е поискала от ЕК само спътникови снимки, за да направи оценка на щетите, нанесени от земетресението. Австрия, Германия, Русия, Франция и още много страни вече изразиха готовност да окажат помощ на Италия.

Други важни европейски теми:

В началото на лятото в Брюксел се състоя десетото издание на Европейски дни на развитието - един от водещите европейски форуми за световно сътрудничество. На него бяха обсъдени премахването на бедността в световен мащаб, ролята на ЕС под мотото - партньорство, мир , благоденствие, хора и планета. По темата ще чуете еврокомисарят, отговарящ за международното сътрудничество Невен Мимица.

ЕК е все по-настоятелна към страните членки за ратифициране на споразумението за климата от Париж. Развитите страни, които са замърсявали по-дълго, трябва да са "напред в резултата" в намаляването на емисиите.Как върви прилагането на споразумението, коментира комисарят за климата и енергетиката - Мигел Ариас Канeте.

Разнообразяването на енергийните източници и маршрути, както и обединяването на енергийните пазари, е основата цел на ЕС. Европейската комисия дава 187.5 млн. евро за първия газопровод между Естония и Финландия. Той ще сложи край на газовата изолацията на Финландия и ще спомогне за развитието на газовия пазар и сигурност на доставките в целия Балтийски регион. За строителството на газопровода подробности от говорителя на ЕК - Мина Андреева.

Европейската комисия одобри три проекта за над 154 млн. евро по механизма "Свързана Европа" . Това са модернизацията на жп линията Костенец - Септември (151.5 млн. евро), навигацията по река Дунав (326 400 евро) и за управление на въздушния трафик (2.1 млн. евро). България кандидатства със седем проекта за общо над 430 млн. евро по втората покана на механизма "Свързана Европа".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!