Чавдар Червенков: Засега не виждам възможност за единна европейска армия

Евранет, работа
Снимка: Архив



Страните от Вишеградската група поискаха на 26 август при срещата си с Ангела Меркел създаване на обща европейска армия.

„Ние трябва да поставим приоритет върху сигурността и да започнем да изграждаме обща европейска армия”, каза след разговорите с канцлера във Варшава унгарският премиер Виктор Орбан.

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка от своя страна подкрепи тази идея. „Трябва да започнем дискусията за обща европейска армия”, каза той.

Ангела Меркел подкрепи виждането за повече обща сигурност, но подчерта, че е важно как плановете ще се превърнат в дела.

„Сигурността е основен въпрос. Ние можем да направим повече заедно в областта на отбраната и сигурността”, каза Меркел.

Засега няма как да бъде създадена общоевропейска армия, каза в интервю за "12+3" генерал Чавдар Червенков от Центъра за изследване на демокрацията. Не е ясно какви функции на НАТО трябва да изземе новата европейска армия и какви точно ще бъдат нейните задачи, смята Червенков. Той припомни, че такива опити са правени и в миналото, но не са били успешни. Има разнопосочни интереси на европейските страни. Водещият мотив на Унгария и Чехия е заплахата от тероризма и бежанската криза. Регулациите, с които са създадени политическите съюзи, са остарели, смята още Чавдар Червенков. 


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!