ЕК изпрати България на съд заради забавянето на правителството с обособяването на зоната „Рила-Буфер“ от Натура 2000

В подножието на Рила планина се подготвя изграждането на минивец "Енерджи - Говедарци". Минивецът се изгражда на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби.

И освен това попада в санитарно-охранителна зона. Басейнова дирекция - Плевен е издала разрешително за минивец с невярно съдържание, който застрашава питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София като Банкя. Минивецът се изгражда само на 160 метра от водохващане, а според закона има забрана да се строят подобни съоръжения на по-малко от 500 метра от хидротехнически съоръжения. Това каза пред микрофона на Радио София Димитър Куманов, който е член на УС на сдружение „Балканка“.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие когато има защитени видове за тях се определят защитени зони по мрежата Натура 2000, допълни Димитър Куманов.

Предстои административна процедура за разглеждане от министъра на околната среда и водите и произнасяне относно законосъобразността на издаденото разрешително за строителство на минивец. Има процедури, които да установят евентуално пропуски в този административен акт. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.

Финансовият и човешкият ресурс на Министерството на околната среда и водите са ограничени и контролната дейност е насочена към места, които са наистина рискови за околната среда, каза в заключение зам.-министър Атанаска Николова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!