Стърджън предупреждава, че Шотландия ще реши независимо своето европейско бъдеще


Няма надеждни данни за определяне броя на гражданите на Европейския съюз във Великобритания или продължителността на престоя им в страната, заяви министърът на имиграцията Робърт Гудуил. По думите му, тази липса на данни няма да засегне преговорите за Брекзит, тъй като той не предвижда ситуация, в която на гражданите на блока ще бъде наредено да напуснат. Министри настояват, че не могат да гарантират на гражданите на Европейския съюз, живеещи във Великобритания, правото да останат, без съответните реципрочни уверения. Премиерът Тереза Мей от своя страна заяви, че очаква хората от ЕС, живеещи в страната, да получат право да останат, след като Обединеното кралство напусне блока, но това ще зависи от факта дали други страни-членки ще предложат на британските граждани подобни гаранции.


Шотландците наскоро участваха в два референдума. На единия, който бе лично техен, те избраха с малко мнозинство да останат част от Великобритания. Сега обаче Обединеното кралство иска да извади Шотландия от Европейския съюз и шотландците се обявяват за нов опит за независимост, така че да могат да останат в блока. Първият министър на страната Никола Стърджън:

За да гарантираме, че всички възможности са отворени за нас, тази програма за управление дава ясно да се разбере, че ние ще се консултираме за проекто закона за референдума. Така че той ще бъде готов за незабавно представяне, ако решим, че независимостта е най-добрият или единственият начин да защитим интересите на Шотландия.

Никола Стърджън е работила по изработването на отговор за Брекзит през лятната почивка. Обявяването на политиката по въпроса в началото на новата парламентарна сесия е потенциален проблем за премиера Тереза Мей в Лондон, която вероятно ще отхвърли подобна инициатива.

Преди две години шотландците решиха с 55 процента от гласовете, срещу 45, да останат в Обедененото кралство. Както се очакваше обаче, резултатите от референдума за излизане от Европейския съюз подновиха призивите за ново гласуване за независимост на Шотландия. Победата във втория референдум е единственият начин да се запази членството в ЕС като независима страна-членка. Провеждането на вота в Шотландия все повече изглежда като въпрос не дали, а кога ще стане това.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!