Нараства недоволството срещу споразумението между ЕС и Канада

Търговското споразумение между Европейския съюз и Канада трябваше да бъде ратифицирано до края на месец септември. С Изказването от края на месец август комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом обаче  даде да се разбере, че това няма как да се случи. Тя заяви, че ще подложи документа на гласуване в различните парламенти в Евросъюза. Като причина за това свое решение Малмстрьом изтъкна "политическата ситуация" в общността заради нарастването на съпротивата към глобализацията и критиките към евроинституциите.

Вчера икономическата комисия към Народното събрание на Република България гласува решение, с което задължава правителството да представи отчет на резултати от евентуално ратифициране на споразумението. С това свое действие българският парламент се присъедини към своите колеги от Гърция и Унгария.

Важно е да подчертаем, че споразумението с Канада не включва по никакъв начин отпадането на визите за която и да е страна от ЕС. Прави впечатление, че все по- голям брой европейски лидери остават недоволни от начина по който се водят преговорите, коментира председателят на гражданско сдружение „Солидарна България“ и икономически съветник към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. Тя допълни, че се подготвят активни протестни действия както в България, така и в останалите страни от ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!