ЕК засилва кампанията срещу избягването на корпоративни данъци


Европейската комисия ще засили кампанията срещу избягването на корпоративни данъци, като през следващите седмици ще предложи обща данъчна основа за мултинационалните компании, работещи в ЕС. Това съобщи  еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси. Страните членки на общността прилагат много данъчни изключения и облекчения за компаниите, което затруднява корпорациите, работещи в повече от една държава, да изчисляват данъчната си основа - чистата печалба, която подлежи на облагане с данъци. Сложната данъчна система на блока позволява на компаниите с по-големи счетоводни отдели да използват различията между страните, за да намаляват окончателната сума за плащане. За да се затвори тази вратичка в закона, Европейската комисия ще предложи единна система за данъчни облекчения, както и за заплатите и други разходи, която да важи за всички 28 страни членки. Държавите обаче ще запазят правомощията си да определят данъчните ставки. Предложението за общата данъчна основа е в дневния ред на ЕК за заседанието на 9 ноември.

Европейската комисия оттегли предложението за въвеждане на 90-дневен безплатен роуминг в рамките на общността, предаде „Ройтерс”. Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, разпоредбите трябва в по-голяма степен да защитават потребителите. Идеята на срока, в който не се начисляват роуминг такси, беше да регламентира „коректната употреба” на мобилни услуги в чужбина. Според данни на ЕК жителите на евросъюза прекарват по 12 дни извън родната си страна годишно. Въпреки това, част от политическите сили в европарламента, сред които иЕНП, поискаха по-либерален режим. Говорителят на комисията Александър Винтерщайн обяви, че „скоро” ще има ново предложение. Той е катогерочен, че до юни 2017 г. роумингът ще изчезне

Бюджетът на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж"до 2020 г. е 1 милиард и 37 милиона лева, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Красимир Киряков.  560 млн. лв. са предвидени за научни изследвания и технологично развитие, над 504 млн. лв. са за образование и учене през целия живот. Основните цели на програмата са за повишаване на инвестициите за наука и научни изследвания до 1,5 процента от БВП, за намаляване на процента на преждевременно напусналите училище ученици,както и за увеличаване на процента на завършилите висше образование до 36 на сто от хората между 30 и 34-годишна възраст.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!