„Европейската седмица на спорта“ стимулира физически активните хора в европейските държави

"Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия, чиято цел е да популяризира спорта и физическата активност в цяла Европа. През 2016 г. инициативата се провежда за втори път. Основната тема и слоган на кампанията е #BeActive.

Повече от 26 страни ще се  включат в кампанията, в която ще участват близо 1,800 000 души, обединени в 6083 събития. Световни спортни звезди и различни организации ще се включат  като посланици, за да насърчат все повече и предимно млади хора да бъдат активни и да започнат да се със спорт.

По данни на ЕК 60% от европейците не практикуват никакъв спорт и поне 50% от тях не извършват никаква физическа активност, което според СЗО е голям проблем свързан с влошаване на здравословното състояние на хората в световен мащаб. 

„Европейската седмица на спорта“ иска да се пребори с намаляващия дял на физически активните хора в европейските държави. Спортът и физическата активност допринасят значително за качеството на живот, а липсата на физическа активност има отрицателни последици не само за здравето на хората и за обществото, но и води до икономически разходи. Освен това спортът има потенциал да засили посланието за толерантност и гражданското съзнание в цяла Европа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!