Европейската столица на културата - Пловдив бе домакин на Европейските писателски срещи

За първи път в Пловдив се проведоха „Европейските писателски срещи - Пловдив“. Идеята е всяка година в града  да бъдат привличани големи съвременни европейски писатели и поети.  

Европейските писателски срещи са  нова  и най-голямата   международна  литературна проява в програмата на  “Пловдив - европейска столица на културата” и се осъществяват с подкрепата на  община Пловдив.

Кметът Иван Тотев e с надежда, че освен докосването до големи имена на европейския писателски елит, Пловдив ще бъде  за тях и вдъхновение и отражение. 

„Европейските  писателски срещи – Пловдив“  са  по идея на писателя Недялко Славов и издателката Божана Апостолова.

 Те припомнят библейското „В началото бе словото“ и подчертават значимостта на Срещите, феноменът от срещата на живо с пистели, които са в милионни тиражи, възможността да се чуе как разсъждават. Тези срещи са и съизмерване с духовната европейска територия.

Първият гост на Европейските писателски срещи беше френският писател Давид Фоенкинос. 42-годишният писател е превеждан на десетки езици  в Европа, САЩ, Азия и Австралия.  Той е носител на отличието “Гонкур за ученици“ и от 2 години се изучава в училищната програма на Франция.

 Давид Фоенкинос споделя вълнението си от срещата с град, който обича културата, и който е източник и на вдъхновение. Той подчерта колко е важно да се пътува по света и да се обменят идеи, да се говори за култури и език. И коментира промяната в литературната ситуация от агресията и тероризма. 

Писателят изповядва: „Животът продължава и трябва да продължим да създаваме култура,  защото ако културата е по-малко, ще означа, че  тероризмът е победил, трябва  да продължим дапишем, да пътуваме,да се обичаме, да четем...“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!