По традиция на 16 септември

Започна Европейската седмица на мобилността

На 16 септември по традиция беше даден официалният старт на Европейската седмица на мобилността.
Тя се провежда ежегодно в периода 16-22 септември. Кампанията цели да намали замърсяването в големите градове и призовава гражданите да оставят поне за седем дни личните си автомобили и да използват по-екологични начини за придвижване. През 2016 година „Европейската седмица на мобилността” се фокусира върху темата „Интелигентно и устойчиво придвижване - инвестиция за Европа“, като мотото е „Интелигентно придвижване. Силна икономика“.
И тази година Европейската комисия насърчава популяризирането на темата за устойчива градска мобилност, не само сред местните власти, но и сред други заинтересовани страни, като приканва неправителствените организации, академичните институции, бизнеса, училищата, публични институции също да регистрират свои инициативи за насърчаване на екологосъобразни модели на придвижване. Основната цел на седмицата на мобилността според вице президента на европейската комисия Нил Кинок, е да се повиши информираността по темата:
Събитията от Европейската седмица на мобилността са част от повишаване на осведомеността. Всички проекти ни помагат да подчертаем подобренията в устойчивата мобилност. Това е отговорност на всеки един от нас и не трябва да прехвърляме отговорността на другите. Тази отговорност е от жизнено важно значение.
България се включва всяка година в „Европейската седмица на мобилността. На общините се предоставя възможността да се състезават за голямата награда за град с най-добри постижения, насочени към въвеждането на постоянни мерки за устойчив градски транспорт.
В рамките на кампанията, заявилите интерес общини представят градовете си в различна светлина, като определят зони, предназначени само за пешеходци, велосипедисти и градски транспорт за цял ден.
За 10-а поредна година и Столичната община е част от инициативата. А каква е равносметката от миналогодишното участие разбираме от Методи Аврамов от Центъра за градска мобилност.
През миналата година Европейската комисия отчете, че в „Деня без автомобили“ са се включили общо 906 местни власти от всички държави-членки. А 21 града от България са отговорили на поне един от трите критерия за участие в „Европейската седмица на мобилността“.
Някои европейски градове провеждат дни без автомобили и извън рамките на инициативата ЕСМ. От май тази година Париж спира автомобилния трафик в центъра на града всеки първи неделен ден от месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!