Срещата в Братислава на лидерите на страните-членки на ЕС ще остане в историята. С какво? Коментар на евродепутата Светослав Малинов


Срещата на върха в Братислава бе първата на такова равнище, след като Великобритания официално напусна Европейския съюз. Противно на очакванията, премиерите на отделните страни-членки на съюза бяха доста по-сдържани и толерантни един към друг относно двете визии за бъдещето на Стария континент. Най-важното от срещата на лидерите в Братислава коментира Светослав Малинов, депутат в Европарламента от Европейската народна партия.

И към още една тема от ЕС. Известни са имената на журналистите, номинирани от депутатите в Европесийския парламент за наградата „Сахаров“ – Тя е учредена през 1988 г.  за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи.

Номинации могат да бъдат правени от отделна политическа група или от поне 40 депутати от различни групи в европарламента. Комисиите по външни работи и развитие определят трима финалисти на база на номинациите, а след това лидерите на политическите групи в Европейския парламент избират лауреата за годината.

Номинираните за 2016 година  са: Чан Дюндар -  бивш главен редактор на турски ежедневник, задържан  след като неговият вестник публикува разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Дюндар бе осъден  на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавни тайни - присъда, която той обжалва. Срещу него също така е направен опит за убийство през май тази година, след което той напуска Турция.

Вторият номиниран е Мустафа Джемилев - бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент в Съветския съюз, а понастоящем депутат в украинския парламент. В продължение на 50 години той защитава правата на човека и на малцинствата. 

Сред номинираните са  Надя Мурад и Ламия Башар - от иракското селце Кочо, което през лятото на 2014 г. попада под контрола на ИДИЛ. Двете млади жени стават част от хилядите язидки, взети в плен от терористите и превърнати в секс робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята за гоненията срещу язидите.

За наградата „Сахаров“ ще се бори и Илхам Тохти -  мирен застъпник на правата на уйгурското малцинство в Китай. Той излежава доживотна присъда по обвинения за сепаратизъм заради основаването на уебсайта , насърчаващ разбирателството между уйгурското малцинство и народността хан - основната етническа група в Китай.

Кандидатите ще бъдат представени на съвместно заседание на комисиите по развитие и външни работи и подкомисията по правата на човека на 6 октомври. На 11 октомври съвместно гласуване на комисиите ще определи трите кандидатури, от които ще бъде направен окончателният избор от лидерите на политическите групи. Носителят на наградата ще стане известен на 27 октомври 2016 г.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!