ЕК иска обяснения от бившия комисар Нели Крус - не обявила участието си в офшорна фирма


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил писмо до бившия еврокомисар Нели Крус, за да й поиска обяснения около публикации, свързали името й с необявено досега нейно участие в офшорна фирма, регистрирана на Бахамските острови. Това съобщи говорител на комисията.

Крус беше еврокомисар от Холандия два мандата в комисията, ръководена от Жозе Барозу. Във втория си мандат тя отговаряше за въпросите на цифровизацията, а в първия - за конкуренцията. Днешни публикации в световната преса посочиха, че името и излиза в т. нар. "Панамски досиета" като ръководител на фирма, свързана с Обединените арабски емирства и енергийната компания "Енрон". Крус е била свързана с офшорната дейност, докато е била еврокомисар.  Говорителят изясни днес, че досега ЕК не е знаела за тези обвързаности и че те не са били посочени в декларацията за конфликт на интереси, попълнена от Крус. Днес Крус е потвърдила по телефона изнесените данни и се очаква да отговори писмено. Нели Крус в момента работи за една от най-големите банки в САЩ. Скандалът с нея идва съвсем скоро, след като бившият председател на ЕК Жозе Барозу зае пост в банката Голдмън Сакс - действие, което бе определено като законно, но неморално.

Досега в ЕС са разселени едва 5296 мигранти, пристигнали в Италия и Гърция, съобщи днес Европейската комисия. Задължителните квоти за разпределянето на тези мигранти предвиждат до септември догодина да бъдат обхванати 160 хиляди души. Продължаваме да насърчаваме държавите в ЕС да изпълнят ангажиментите си и да проявят съпричастност не по задължение, а от сърце, заяви говорител на комисията. Той уточни, че преди ден от Гърция са били разселени 221 души, което е рекорден брой в рамките на един ден. Още 57 мигранти са били преместени от гръцка територия вчера, добави говорителят. Досега общо от Гърция разселените са 4140 души. От Италия до днес броят на разселените е 1156 души. По квотите на ЕК България се очаква да приеме 1302-ма разселени кандидати за убежище.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!