Отзвук от срещата на върха под наслов "Миграция по Балканския път". Предстои одобряване на промените в бюджета на ЕС за 2017


През изминалата седмица Виена бе домакин на среща на върха под надслов "Миграция по Балканския път". Тя бе свикана по инициатива на австрийския канцлер Кристиан Керн. Участие взеха министър - председателите на Албания, България, Германия, Гърция, Хърватия, Македония, Сърбия, Словения, Унгария. Премирът на България Бойко Борисов изложи българската позиция за мигрантската криза. Министър - председателят пледира за затваряне на границата на ЕС. Борисов настоя и за продължаване на действието на споразумението с Турция и след декември, тъй като държавите членки не са готови да поемат евентуалния бежански поток от Турция към Европа.

Бяха обсъдени и възможностите за  изграждане на зони за сигурност в трети страни. Според евродепутата Ангел Джамбазки, такива зони  е необходимо да бъдат изградени. По темата интервю с евродепутата Ангел Джамбазки.

Тази седмица Комисията по бюджет на европейския парламент ще одобри промените в бюджета на ЕС за 2017. Според евродепутата и член на комисията Андрей Новаков, има две важни неща, които хората трябва да знаят.

Каквито и промени да бъдат предлагани в европейския бюджет за намалявания или увеличавания на дадени плащания, нито един проект в България няма да пострада. Каквото е било договорено, каквото е било планирано да се плати с европейски средства, то ще бъде направено.“Новаков.

посочи, че сред предложенията за промени има предвидено увеличаване с 1 милиард евро на плащанията за младежка заетост. Така парите за младите в Европа стават 8 милиарда до 2020 година.

  Изключително важно за България е и предложението за допълнителни 400 милиона евро за строеж на пътища, тунели и развиване на енергетиката.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!