Европейските практики за борба с алергичните заболявания и прилагането им в България

Алергичните заболявания са епидемията на 21 век. Потвърждават го и последните данни, които показват, че 150 милиона европейци боледуват от алергии, а до 2025 година се очаква всеки втори европейски гражданин да има някакъв вид алергия.

Проблемът е сериозен и той касае не само качеството на живот, но и чисто икономически фактори за Европейския съюз. Само астмата и алергичният ринит са причина за повече от 100 милиона загубени работни и учебни дни в Европа. „142 милиарда са изчислените разходи и загуби в ЕС, свързани с неправилното лечение и терапия на пациенти с алергични заболявания“, заяви д-р Ана Валериева, алерголог в Александровска болница в София.

По тази причина сътрудничеството и координацията за профилактика и ранна диагностика на алергичните заболявания са крайно необходими сред държавите от Европейския съюз. Такива усилия се полагат в Европа, в частност и в България, допълни още доктор Валериева. „Българското дружество по алергология е пълноправен член на Европейската академия по алергология и клинична имонология. Европейската академия по алергология и клинична имунология има представителство в евро парламента – под формата на група за интереси, която заедно с помоща на част от евродепутатите постига по-добра популярност и лобиране във връзка с интересите на тези пациенти.

Най-честата причина за хронично страдание в Европа. При не малка част от пациентите с алергични болести може да се очаква животозастрашаващо състояние – чували сте за така наречения анафилактичен /алергичен/ шок. За радост в Европа се работи много в тази насока. Но в България тези проблеми са много често подценявани. Можем да се гордеем обаче с други постижения. Например за астмата – у нас се прилагат медикаменти от най-ново поколение“, обясни доктор Валериева.

Пациентските организации в България също пренасят европейските практики, които се оказват изключително успешни за нашата страна, разказа Диана Хаджиангелова от Асоциацията на боледуващите от астма, алергия и ХОББ. „Във Финландия вече четвърта година се прилага Националната програма,която е за борба с алергичните заболявания. И на практика те вече жънат своите успехи в намаляване на алергичните заболявания. Ползвайки този опит ние със съдействието на МЗ събрахме всички капацитети и се изработи Национален план за борба с алергичните заболявания“, допълни Диана Хаджиангелова.

Европейският опит, който е пренесен в България чрез Националния план за борба с алергичните заболявания, реално ще помогне на болните в страната, подчерта доктор Валериева: „Ползата от този план за пациентите е най-вече в изграждането на мрежа от функциониращи алергологични звена, в които пациентите да получават адекватна медицинска помощ“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!