Обзор на европейските събития за месец септември

Бежанците и превръщането на проблема в решение за цяла Европа с участието и важната роля на България в този процес - една от най-важните стъпки в тази посока бе направена през септември от ЕК. Европейската комисия одобри искането на страната ни за спешна помощ и отпусна 108 милиона евро за управление на границите и справяне с бежанския поток. Комисията ще продължи и с бързата оценка на получено от България допълнително заявление за спешна помощ в размер на още 52 милиона евро. Европейската комисия и агенциите на Европейския съюз вече оказват финансова и оперативна помощ на България. Общо 173 служители по линия на Фронтекс са в България след искане за помощ от страна на българските власти, подадено в края на юли.

В същото време на дневен ред е реализиране на идеята за заселване на бежанци в български общини и региони с ясно изразени демографски проблеми.

Политическите дебати в рамките на 71-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, в която основен акцент беше темата за миграцията в глобален план, бяха във фокуса на вниманието в целия свят.

Наред с тези толкова важни въпроси, септември бе времето, през което се проведоха и две обществено значими кампании, насочени към здравето на европейските граждани. На 16 септември по традиция беше даден официалния старт на европейската седмица на мобилността. Тя се провежда ежегодно в периода 16-22 септември. Друга инициатива на Европейската комисия е „Европейската седмица на спорта“, през 2016 г. се провежда за втори път. Основната тема на кампанията е „Бъди активен“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!