Конференция за заплахата от тероризъм и предизвикателствата пред страните членки на ЕС в София


Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел участва в кръгла маса в София на тема „Заплахата от тероризъм. Предизвикателства и законодателни промени в държавите членки на ЕС и техните партньори“. Основната цел на форума бе споделяне на добри практики и обмяна на опит в областта на антитерористичното законодателство в европейските държави.

Конференцията беше посветена на предизвикателствата в борбата с тероризма. На всички ни е ясно, че днес това е един от основните приоритети и за България и за ЕС, и в световен мащаб. Със сигурност стана ясно, че няма нито една страна, която може да се справи сама с такъв глобален феномен, затова е много важно да има много засилено сътрудничество между отделните страни-членки, да има много засилен обмен на данни и разбира се тук Европейският парламент може да участва много активно що се отнася до това как страните членки прилагат вече приетото законодателство на ниво ЕС, каза след конференцията евродепутатът Мария Габриел. Със сигурност друга ключова дума е думата превенция – превенция на радикализацията, защото радикализацията не е само на територията извън ЕС, но и тук на територията на нашите страни-членки. Посланието на конференцията е много силно - всеобхватна е борбата с тероризма, но зад това стои много добро сътрудничество между страните членки, изпълнение на поетите ангажименти, законодателство и превенция.

Според евродепутата Мария Габриел България е получила заслужени много добри оценки за свършеното досега. България прилага ЕВРОДАК -  вземането на пръстовите отпечатъци, за да има този контрол, за който говорим от месеци. България обменя данни с другите страни-членки, разбира се остава голямото предизвикателство за достъпа до шенгенската информационна система. България първа сключва споразумение със САЩ за обмен на данни за това какви са пътниците, които идват на територията на страната.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!