Ангел Джамбазки инициира европейски референдум за мигрантската политика

Да се проведе европейски референдум по политиката на миграция и убежище. Тази инициатива поема евродепутатът Ангел Джамбазки, защото по този начин може се даде възможност на гражданите на страните-членки да изразят мнението си за справянето с проблема.

Има законово разписана процедура, необходимата бройка подписи е над 1 милион граждани на държави-членки на ЕС. Редно е да се чуе мнението европейските граждани по този основен въпрос. Резултатът от такова допитване трябва да бъде разгледан в Европейската комисия, а тя винаги твърди, че е много близко до хората и винаги  взема предвид тяхното мнение

Джамбазки вече е провел разговори с колегите си от Австрия, Германия, Дания, Финландия, Унгария, Кипър, Хърватска, Чехия и Полша. Той уточни, че за реализацията на такова допитване не са необходими никакви разходи, тъй като то може да се извърши с попълването на специална форма по електронен път. 

На територията на всички тези държави може да бъде организирано такова безплатно допитване. Напълно допустимо е събирането на подпсите да става в интернет, а тов ане струва нищо. Тук тезата, че е много скъпо да се провеждат такива допитвания не издържа.

Според Джамбазки досегашната политика за мигрантите е погрешна, а хората трябва да ясно да кажат дали подкрепя нова такава:

Идеите  за квотни разпределения и унизителното подчиняване на Турция са вредни и не са в интерес на гражданите. Те могат и трябва да изразят своето мнение и ние ще дадем възможност да се изкажат.Очаквам подкрепата на всеки мислещ гражданин и на всеки данъкоплатец, който се интересува от последиците на тази политика.

Инициативата за провеждането на общоевропейски референдум по миграционната политика се очаква до започне след президентските избори в България. След това подписи могат да се събират в продължение на една година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!