ЕК ще подобри географското разпределение на инвестициите в Плана Юнкер



Европейската комисия възнамерява да подобри географското разпределние на схемата си за инвестиции по-известна като "Планът Юнкер", съобщава електронното издание ИЮ Ъбзървър. 
Само година след като влезе в действие, резултатите показват, че по схемата се облагодетелстват само 15 от 28-те страни-членки, и то най-богатите в евросъюза. Схемата предвижда привличане на частни фондове, като по-рисковите части се покриват от Европейския фонд за стратегически инвестиции. В първата си година схемата е генерирала близо 105 милиарда евро инвестиции или една трета от планираното, а освен това почти всички пари отиват при 15-те най-богати страни от блока. Затова говорителят на ЕК Аника Брайдхарт заяви, че географското разпределение трябва да се подобри. За да окуражи проекти от останалите 13 страни Брюксел ще предостави "технически консултации на местно ниво" в целия блок, каза още Брайдхарт. 

Европейският парламент гласува предложение за предоставяне на безплатен пропуск за европейската железопътна мрежа на всички младежи от ЕС, при навършването им на пълнолетие. Идеята е да се окуражат младежите да пътуват из Европа, за да я опознаят по-добре, а пътуването да не замърсява допълнително околната среда с парникови газове.  Повечето политически групи в ЕП бяха "за" предложението, а еврокомисарят по транспорта Виолета Булч го приветства като "отлична идея". 
 С подобен пропуск европейските младежи ще могат да пътуват във всички железници на страни от ЕС безплатно, тъй като цените в отделните страни варират от 20 до 480 евро за едномесечна карта.    

 Европейският валутен съюз ще остане без Гърция и Италия. Това прогнозира американският нобелист за икономика Джоузеф Стгиглиц, чиято оценка цитира гръцкото издание Нюз.ин. Професорът е убеден, че недостатъчната решимост и солидарност на страните членки в следващите години ще доведе до разпад на еврозоната.  Джоузеф Стиглиц подчертава необходимостта от реализация на по-широки реформи, като създаването на банков съюз или на система за общо гарантиране на депозитите. Той е песимист в оценката си, че европейската политика ще успее да спаси валутния съюз в дългосрочен план. 
           



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!