Европейските либерали и демократи искат ограничения на стоки, използвани за изтезания


Днес в пленарната зала на Европейския парламент Мариете Схаке от Алианса на либералите и демократите в Европа ще представи доклад за позицията на парламента относно поредните промени в законодателството, за да се ограничи търговия със стоки, които могат да бъдат използвани за изтезания.
 
Ние се опитваме да ограничим износа от Eвропейския съюз на средства, които се използват за изтезания, например за оковаване на хора или нанасянето на побой, а медицински препарати, които могат да бъдат използвани за смъртоносна инжекция, не трябва да бъдат продавани на затвори или на правораздавателни агенции. Правата на човека по цял свят са под натиск, особено тревожно е положението със свободата на медиите.

Глобалната търговия с инструменти за мъчение процъфтява, казват от организациите за защита на човешките права. Те твърдят, че в половината от 158-те държави, ратифицирали закона, все още се прилагат мъчения спрямо хора. Законодателството по темата е в сила от 2005 година за всички страни-членки на Евросъюза и оттогава е допълван няколко пъти. Доказано е, че действа. От Съединените щати например са съобщили на представители на Европейския съюз, че забраната на лекарствени субстанции с вероятното им използване за екзекуции е направила по-трудни за изпълнение смъртните присъди в щатите, където все още съществуват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!