Подобряване на сигурността на газовите доставки в ЕС


В четвъртък  членове на  Комисията по енергетика в Европейския парламент ще гласуват законодателни резолюции, насочени към засилване на сътрудничеството и помощта между страните в ЕС  при газова криза и за споделяне на  информация за национални сделки с енергийни доставчици.

Българският евродепутат Владимир Уручев, член на комисията и докладчик в сянка, коментира важността на темата и за България. Той напомни, че  страната ни е  една от  най-уязвимите по отношение на външни  доставки, особено в газовия сектор.

По въпроса за сигурността на доставките е изключително необходимо Европа да има общ позиция, Европа да има обща политика дори.  Ние настояваме по-бързо да бъдат изградени междусистемните връзки. На второ място трябва да се създаде предварителна  организацията, ако настъпи прекъсване на доставки по основен тръбопровод, да има на място регионално сътрудничество между държавите; да има предварително изработен, отигран план за действие. Така няма в паника да се търсят решения, а  ще се задейства съответният план“, убеден е Владимир Уручев.

Той предлага да има предварителна обмяна на информация с ЕК и с другите държави-членки, когато отделна страна започне преговори за  доставки  или  за инфраструктура. „Тези договори да се направят така, че  да съответстват на европейското законодателство. Тъй като нека да кажа в случая с „Южен поток“, когато не само нашето междуправителствено споразумение с Русия, но  и на всички държави-членки, част от проекта -  Австрия, Унгария, Словения, Италия –споразуменията  не съответстваха на  европейското законодателство.Това трябва да се избегне по всякакъв начин, защото  ще пречи на функционирането на европейския енергиен пазар.“

Прогнозата на Владимир Уручев  е, че ще има успешно гласуване. Очакването е до края на годината да бъдат гласувани в ЕП,  „за да може заедно със Съвета да се стигне до завършване на това важно законодателство.“

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!